Meest Gestelde Vragen...Skate RoutesSkate evenementenSkate perikelen

Skate Hotspots 
van Lex van Buuren

Wil je de Nieuwsbrief van buitensport.info ontvangen?
   
Subscribe 
Unsubscribe

"Zelfs de tegelpaden laten je wieltjes zingen."

Skate spots in Barcelona: 
de eerste all-year-long skate stad van Europa.

Lex van Buuren is eigenaar en reisleider van skate-a-round.

Als je goed kunt remmen en gewend bent aan city-skaten,  dan kun je in Barca een week lang genieten op wielen. Skaters vind je met name 's avonds op straat, dan is de temperatuur goed voor een tochtje. Het skaten is hier kleinschalig, ongedwongen en vrijblijvend. Verder kun je in Barcelona genieten van cultuur, het strand, uitgaansleven, de laatste mode, een prima keuken en… de zon!

Barcelona  is een multi-vakantie bestemming, goedkoper dan veel andere grote Europese grote steden... en je kunt er year-round skaten!

 

Lex van Buuren is eigenaar van Skate-A-Round®, specialist in meerdaagse trips op wielen. Van zijn hobby’s skaten en skeeleren heeft hij zijn werk gemaakt. Hij reist afwisselend op 8 of 10 wielen Europa door, op zoek naar het beste asfalt. 

In een serie bijdragen vertelt Lex over de heetste skatespots in Europa (en daarbuiten). 
Dit is deel 1: Barcelona

Harmen de Boer, één van de Nederlandse skaters die onlangs in Barcelona is geweest, zegt lyrisch over Barcelona: "Dit is minstens zo mooi als Parijs. Mooie fietspaden, prachtige boulevards en zelfs de tegelpaden laten je wieltjes zingen."  
 

"Eigenlijk vond iedereen het achteraf niet zo heel erg moeilijk."

Genieten
´s-Avonds kun je in de Gothische wijk met uitzicht op de kathedraal heerlijk genieten van Tapas en een Clara (bier met Bitter Lemon).
 
 

Nightskates

Maar liefst 3 keer per week maken ‘de locals’ een tocht door Barcelona. Hieronder een impressie van Harmen de Boer:

 ‘Woensdagavond hadden we direct al een verkennende tocht door Barcelona onder leiding van een goede lokale skate-instructeur. Het begin van de tocht lag aangenaam laat op de avond. De temperatuur was gedaald van in de dertig naar halverwege de twintig graden en de drukte in het verkeer was ook een heel stuk minder. 

Donderdagochtend was iedereen wat bleekjes. De dag van DE tocht, met de smaakmaker van Barcelona: de downhill. Voor een Zwitser geen probleem, maar voor ons Nederlanders een hele stap. De ochtend ging snel voorbij met een remtraining en de middag duurde lekker lang met veel zon op het strand. 

De donderdagavondtocht begint op Plaza Catalunya, ergens tussen tien en elf uur. Geduld was dus een schone zaak en tegen elven vertrok er een groep van zo'n tachtig skaters. Meteen ging het lekker bergop, de Nederlanders vooraan. De eerste downhill kwam al snel en werd zonder hobbels genomen: voor de skaters met een minder groot hart was een minder steile afdeling geregeld. Na een uur alsnog de berg Montjuic op, langs het Olympisch Stadion. Even uitblazen en dan in twee etappes in een hele mooie en hele lange downhill terug naar Rambla. Meestal toch een beetje met de rem erop, omdat we de weg nog niet kenden. De gemiddelde snelheid was toch zo'n 40 km per uur en de Barcelonezen waren niet eens veel sneller! En eigenlijk vond iedereen het achteraf niet zo heel erg moeilijk. Wel spannend natuurlijk. 

De vrijdag leek veel op de donderdag. Een clinicje, gevolgd door winkelen en/of strand en afsluitend weer een skatetocht. De tocht op vrijdag is een rustige tocht. Het gaat in een heel rustig tempo, er zijn veel stops en voor de Nederlanders was het eigenlijk allemaal een beetje te relaxed: de meeste klachten gingen over zere voeten door het lange wachten.‘

Hoewel Barcelona een wereldstad is, straalt de stad tegelijkertijd een bepaalde relaxedheid uit die we in Nederland maar weinig zien. Dat heeft wellicht met de temperatuur te maken. 

Andere leuken plekken zijn de wijken Gracia (Deze lijkt een beetje op de Jordaan), de Olympische Haven (een nieuw gedeelte dat is gebouwd voor de Olympische spelen van 1992) en Port Vell. (Hier zijn veel moderne uitgaansgelegenheden).

Voor een bijna meditatieve rust ga je met de kabelbaan de ‘Montjuïc’-berg op, waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht en stilte.
 
 

"Hoewel Barcelona een wereldstad is, straalt de stad tegelijkertijd een bepaalde relaxedheid uit."


Bezienswaardigheden 
2002 was het jaar van Gaudí, de kunstenaar die vele prachtige monumenten neerzette in Barcelona, waaronder de beroemde 'Sagrada Familia'. Ook het speelse 'Parc Güell' komt van zijn hand. 
Andere bekende toeristische attracties zijn het Picasso Museum, de Gothische wijk, Olympisch dorp/Barcelonetta, Ramblas, Montjuic, Nou Camp Stadion, Zoo, Palau Güell, Tibidabo. 
 
 

Skate Hotspots in het centrum
 
-
Port olímpico/Zona olímpica. Deze is gelegen aan de boulevard. Je kunt vanaf hier kilometers lang doorskaten. Ook kom je pleintjes tegen om je techniek op te vijzelen. Vooral op zondag hangt hier een leuke sfeer. Skateshop Scenic is hier ook. 
- Avenida de Gaudí die begint bij de Sagrada Familia. Niet helemaal plat, wel mooie omgeving en dito asfalt. 
- Plaza Catalunya: mooie vloer! Overdag te druk (duiven!) , laat in de avond kun je hier prima oefenen en rommelen, en dat midden in het centrum! 
- Av.Diagonal: goede fietspaden en in het midden een brede voetgangerszone met mooi asfalt; licht downhill dan wel uphill 
- Av.Parallel: goed fietspad, licht downhill vanaf Plaza Espana. 
- Langs de boulevard vanaf skateshop Scenic in Noordelijke richting Arc de Triomf: prachtig asfalt op dit grote plein, tussen Sagrada Familia en Boulevard in. (Vlakbij de ZOO) Indrukwekkende omgeving. 
- Het plein aan de 'Ronda Litoral' vlak voor de wijk Barcelonetta. Prima oefenplek.
Verdere toeristische info, zoals bijvoorbeeld over de metro, theaters, restaurants, tentoonstellingen etc., kun je vinden op Engelstalige website van de VVV van Barcelona.

De VVV van Barcelona is gehuisvest onder de Plaza Catalunya. Algemene toeristische informatie in het Nederlands kan worden verkregen via het Spaans Verkeersbureau in Den Haag.

 
 

"Je kunt vanaf hier kilometers lang doorskaten..."

Foto's kijken
Een aantal Nederlandse skaters heeft een fotoreportage gemaakt van hun skate avontuur in Barcelona. Aan het einde van dit artikel staat de website om deze foto-reportages te kunnen inzien.
 
 

Reizen naar Barcelona
Skate(A(Round organiseert in oktober een inline adventure naar -en in Barcelona. We vertrekken op woensdag en blijven tot maandag; Een lekker lang skateweekend dus. We reizen er heen per vliegtuig. 

Een eigen tour van Skate-A-Round met een lokale skategids langs de bezienswaardigheden van 'Gaudi' brengt jou op de aankomstdag helemaal in de stemming. 
In Barcelona doen we ook mee met de zware nightskate op donderdag (veel downhill) en de lichte tocht op vrijdag (nagenoeg vlak parcours) Onderweg maken wij toeristische stops en vergeten ook de terrassen niet. Gecertificeerde skateleraren verbeteren jouw techniek in de asfaltrijke haven van Barcelona. Een excursie naar de excentrieke en hippe badplaats Sitges maakt deel uit van het programma.
Op zondag doen wij mee met het jaarlijkse skate-event van 'El CortesIngles, waar minstens 5.000 skaters aan deelnemen. Er is een toertocht, er zijn demonstraties van skatesterren en je kunt deelnemen aan bijvoorbeeld skate-hockey. 

Het is een groepsreis, maar omdat de meeste skaters die meegaan volwassen zijn, geldt er geen enkele verplichting aan alles mee te doen. Maar let op: zorg dat je goed kunt remmen als je met ons mee wil. Op onze website staan talloze enthousiaste reisverhalen en fotoreportages!
Kun je niet mee op de data dat Skate-A-Round gaat of regel je alles liever zelf, dan adviseer ik je de 'Barcelona hyperlinks' van de website van Skate-A-Round af te lopen. Hier staan ook links voor bijvoorbeeld de skatetours, hotspots, etc. 
Op www.skate-a-round.com vind je dus alles wat je nodig hebt, zelfs de adressen van skatescholen die remlessen aanbieden.

Tot slot: de conclusie van Harmen de Boer over Barcelona als skatebestemming:

'Barcelona is zeker aan te bevelen als skatestad. De wegen en stoepen zijn meestal  skatevriendelijk en de stad barst van de bezienswaardigheden. Die vier dagen maak je dus zonder probleem vol!.

Met dank aan:
Cathelijne van den Bercken &
Harmen de Boer

 
         
   

Copyright © 2002 Lex van Buuren 
skate-a-round & buitensport.info
 

   
Laatst gewijzigd 03 maart 2003